• do 30 zł
  • 30-50 zł
  • 50-100 zł
  • 100-200zł
  • powyżej 200zł

  • Brazylia Casa Valduga
  • Brazylia Cordelier
  • Brazylia Lidio Carraro
  • Brazylia Miolo
  • Brazylia Salton
  • Urugwaj Filgueira
  • Urugwaj Gimenez Mendez
  • Urugwaj Irurtia
  • Urugwaj Pizzorno

  • Cabernet Franc
  • Cabernet Sauvignon
  • Chardonnay
  • Flora California
  • Gewurztraminer
  • Malbec
  • Malvasia
  • Merlot
  • Muscat
  • Nebbiolo
  • Pinot Blanc
  • Pinot Nori
  • Riesling
  • Sauvignon Blanc
  • Semillon
  • Tannat
  • Tempranillo
  • Tinta Roriz
  • Touriga Nacional
Aktualnie dostawa win odbywa się w granicach administracyjnych Warszawy i Krakowa. Minimalna wartość zamówienia w sklepie internetowym to 199 zł. Nie doliczamy kosztów transportu do zamówienia.
Sklep internetowy nieczynny do odwołania.

pokaż wina według: nazwa | cena | bestsellery | kraj | winnica | szczep
Selecao Tempranillo Touriga

Selecao Tempranillo Touriga

Czerwone | wytrawne |Brazylia | Miolo | 2013 | szczep: Temparnillo Touriga
32,00 zł szt.
Selecao Tempranillo Touriga

Selecao Tempranillo Touriga

Czerwone | wytrawne |Brazylia | Miolo | 2013 | szczep: Temparnillo Touriga

opis

Selecao Cabernet Merlot

Selecao Cabernet Merlot

Czerwone | Brazylia | Miolo | 2014 | szczep: Cabernet Sauvignon Merlot
32,00 zł szt.
Selecao Cabernet Merlot

Selecao Cabernet Merlot

Czerwone | Brazylia | Miolo | 2014 | szczep: Cabernet Sauvignon Merlot

opis

Reserva Pinot Noir

Reserva Pinot Noir

czerwone | wytrawne | Brazylia | Miolo | 2013 | szczep: Pinot Noir
45,00 zł szt.
Reserva Pinot Noir

Reserva Pinot Noir

czerwone | wytrawne | Brazylia | Miolo | 2013 | szczep: Pinot Noir

- Wino czerwone wytrawne, struktura średnio ciężka

- Odmiana winogron: Pinot Noir

- Temperatura podania: 16 - 18° C

- Alkohol: 13%

- Przechowywanie: do 2018 r.

- Podawać do: pasztety mięsne, zimne mięsa, wędliny, wieprzowina, delikatna kaczka, dzikie ptactwo



Pinot Noir to odmiana szanowana przez koneserów wina ze względu na wyjątkowe walory aromatyczne. Klasyczne czerwone Burgundy powstają właśnie z tej odmiany. Uprawa PN w Brazylii jest nowością, dla której warto jest się z tym winem zapoznać.

Barwa Pinot Noir klasycznie przejrzysta o średniej intensywności, czerwień z odcieniem wiśniowo - malinowym. Purpura i fiolet w pierścieniu wskazują na młodość wina. Pierwszy nos jest średnio intensywny, przyjemny, choć nieco zredukowany. Jest wskazanie do wcześniejszego otwarcia butelki oraz nalania wina do dużych kieliszków. Klasycznie PN pija się z tzw. kieliszków balonowych – o kształcie przypominającym szkło do koniaku. Po zamieszaniu z wina wydobywają się zapachy silniejsze, owocowo spożywcze. Kolejno przychodzą na myśl dojrzałe śliwy węgierki, mokra słoma, skórka chleba, kminek, świeże mięso. To dość oryginalny zestaw aromatów, ciekawy i intrygujący. W smaku Pinot Noir ujawnia swoją prawdziwą naturę. Wino posiada wyraźną, przyjemną i początkowo dominującą kwasowość. Dobra równowaga jest zachowana dzięki rozgrzewającemu alkoholowi, który stopniowo daje o sobie znać. Strukturę uzupełnia miękka cierpkość, na umiarkowanym poziomie. To łagodnie wytrawne wino smakuje owocami oraz przypieczonym chlebem, dodatkowo wyczuć można tu przyprawy, dżem śliwkowy oraz torf. Wrażenia smakowe są ciekawym rozwinięciem aromatów rozpoznanych nosem. Po chwili napowietrzania w winie rozwija się subtelna nuta konfitur z róży. Wrażenia posmakowi są raczej krótkie. Należy uważnie dobierać potrawy, by nie zakryć smaku wina.

Wino o średniej budowie, zrównoważone z łagodną jak na Pinot Noir kwasowością. Proponujemy podawać w 16 stopniach w dużym kieliszku. Wino zatkane jest nowoczesnym korkiem, który umożliwia dojrzewanie. Butelka powinna być składowana na leżąco, w ciemnym miejscu. Możliwość przechowywania do 2012 roku, po tym czasie mogą nieproporcjonalnie słabnąć aromaty i kwasowość.

Proponujemy podawać do pasztetów mięsnych, zimnych mięs, wędlin. Znakomicie będzie pasować do delikatnej kaszki, wieprzowiny lub dzikiego ptactwa.




 

Reserva Cabernet Sauvignon

Reserva Cabernet Sauvignon

czerwone | wytrawne | Brazylia | Miolo | 2012 | szczep: Cabernet Sauvignon
45,00 zł szt.
Reserva Cabernet Sauvignon

Reserva Cabernet Sauvignon

czerwone | wytrawne | Brazylia | Miolo | 2012 | szczep: Cabernet Sauvignon

- Wino czerwone wytrawne, struktura ciężka

- Odmiana winogron: Cabernet Sauvignon

- Temperatura podania: 18° C

- Alkohol: 13%

- Przechowywanie: do 2018 r.

- Podawać do: wołowina, jagnięcina, steki



Winogrona ręcznie zbierane, moszcz poddawany 4 dniowej kriomaceracji, następnie fermentacja przez 2 tygodnie w temperaturze 28 stopni. Po zakończeniu fermentacji kontynuuje się macerację przez 8 do 12 dni w celu zwiększenia ilości polifenoli w winie. Wszystkie zabiegi technologiczne skutkują wyraźną koncentracją aromatów w winie.

Wino o barwie średnio intensywnej, rubinowo czerwonej z delikatnym odcieniem śliwkowym na pierścieniu. Zapach o umiarkowanej intensywności, po zamieszaniu powoli się otwiera. Pierwsze tony aromatów zapowiadają wino eleganckie i zrównoważone. Trudno jest w ciepłym klimacie stworzyć w winie równowagę, bez dominacji aromatów owocowych w nosie oraz garbnika i alkoholu w smaku. W tym przypadku firma Miolo pokazała klasę. Aromaty porzeczki oraz suszonej śliwki są wyraźne lecz nie nachalne, to zachęca do dalszej degustacji. Po chwili uaktywnia się aromat skóry, kawy, malin oraz wiśni z lekkim wspomnieniem świeżego siana, aromaty nabierają pewności siebie. W smaku wino jest przyjemnie zrównoważone, przywodzi na myśl dobre Bordeaux z górnego Medoc. Kwasowość jest wyraźna, towarzysząca. Cierpkość równie wyraźna, przyjemnie koresponduje z alkoholem. Stopień intensywności aromatów w ustach pozostaje na podobnym poziomie jak w nosie, to kolejny powód, by wino nazwać zrównoważonym. W ustach lekkie nuty dojrzałej truskawki, tostów i skóry towarzyszące głównej lini aromatów czarnej porzeczki i suszonej śliwy. Posmak pozostaje średnio długi.

Wino ciężkie, zrównoważone. Butelka zatkana naturalnym korkiem, wino będzie dojrzewać do roku 2015. Zmianom ulegną aromaty, powoli znikną świeże owoce zastąpione owocami suszonymi oraz bakaliami. Ciekawą linią aromatów okażą się zapachy leśne i drewniane z lekką nutą przebijającej się wanilii oraz innych przypraw. Wino powinno być podane w temperaturze 18 stopni.

Dobra kompozycja smakowa powstaje, gdy połączy się Cabernet Sauvignon ze stekiem z polędwicy wołowej. Idealnie smakuje również młoda jagnięcina. Wino to cechuje się uniwersalnym charakterem, powinno smakować do wielu innych potraw z czerwonym mięsem w roli głównej.



Reserva Merlot

Reserva Merlot

czerwone | wytrawne | Brazylia | Miolo | 2012 | szczep: Merlot
45,00 zł szt.
Reserva Merlot

Reserva Merlot

czerwone | wytrawne | Brazylia | Miolo | 2012 | szczep: Merlot

- Wino czerwone wytrawne, struktura ciężka

- Odmiana winogron: Merlot

- Temperatura podania: 18° C

- Alkohol: 13%

- Przechowywanie: do 2018 r.

- Podawać do: polędwiczki cielęce z grilla, pieczony schab oraz duszona wołowina

 

Wino produkowane z ręcznie zbieranych winogron w regionie Vale dos Vinhedos. Winogrona są transportowane w niewielkich 20kg koszach, aby uniknąć przedwczesnego zgniecenia. Fermentacja połączona jest z maceracją trwającą 20 dni, maceracja jest kontynuowana przez następnych 20 dni, aby zwiększyć koncentrację aromatów. 50% wina dojrzewa w 300 litrowych beczkach dębowych amerykańskich i francuskich.

Barwa czerwono śliwkowa. Pierścień czerwono fioletowy, łzy szybkie, wyraźne i średnio rozmieszczone. Pierwszy kontakt z nosem jest przyjemny i zaskakujący. Dają się wyczuć czyste i naturalne owoce wiśni oraz śliw. Podłożem, powoli rozwijającym się w kieliszku jest mokra słoma i miód leśny. Skojarzenia mogą również podążyć w stronę czekolady i wanilii. Smak to kompozycja wyczuwalnej, dobrze zrównoważonej kwasowości, bardzo ciepłego alkoholu oraz wyczuwalnego, gęstego garbnika. Struktura wina współgra z aromatami. Razem tworzą zrównoważoną kompozycję, której nie sposób się oprzeć. Aromaty w ustach rozwijają się w stronę dojrzałych wiśni, śliw, mokrego drewna, tytoniu, wanilii, kompotu z truskawek oraz lekko czarnej porzeczki. Posmak wina jest średnio długi.

Wino zrównoważone, ciężkie. Zatkane korkiem umożliwiającym dojrzewanie, jest gotowe do picia lecz może równie dobrze zostać otwarte do roku 2015. Zmiany aromatów będą dotyczyć głównie nut wiśniowych, które przejdą w fazę konfitur. Z czasem uwydatnią się również aromaty korzenne i leśne.

Merlot będzie znakomicie smakował z polędwiczkami cielęcymi z grilla, pieczonym schabem oraz duszoną wołowiną.



Arte Elegance Cabernet Sauvignon

Origem Elegance Cabernet Sauvignon

czerwone | wytrawne | Brazylia | Casa Valduga | 2013 | szczep: Cabernet Sauvignon
46,90 zł szt.
Arte Elegance Cabernet Sauvignon

Origem Elegance Cabernet Sauvignon

czerwone | wytrawne | Brazylia | Casa Valduga | 2013 | szczep: Cabernet Sauvignon

- Wino czerwone wytrawne, struktura średnio ciężka

- Odmiana winogron: Cabernet Sauvignon

- Temperatura podania: 12 - 16° C

- Alkohol: 12%

- Podawać do: grillowane mięsa, pieczona dziczyzna z ciężkimi sosami o pikantnym smaku

 

Zrównoważony Cabernet Sauvignon z winnicy Casa Valduga. Ręczny zbiór, tradycyjna winifikacja w stali, w której dojrzewa połowa wina, a druga korzysta przez 7 miesięcy z dobrodziejstw amerykańskiej beczki. Żywo purpurowa barwa, złożony zapach owoców z przewagą porzeczki i rodzynek oraz nutami kakao.

Cuvee Giuseppe Cabernet Sauvignon / Merlot

Cuvee Giuseppe Cabernet Sauvignon / Merlot

czerwone | wytrawne | Brazylia | Miolo | 2004 | szczep: Cabernet Sauvignon, Merlot
59,00 zł szt.
Cuvee Giuseppe Cabernet Sauvignon / Merlot

Cuvee Giuseppe Cabernet Sauvignon / Merlot

czerwone | wytrawne | Brazylia | Miolo | 2004 | szczep: Cabernet Sauvignon, Merlot

- Wino czerwone wytrawne, struktura średnio ciężka

- Odmiana winogron: Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 40%

- Temperatura podania: 18° C

- Alkohol: 14%

- Przechowywanie: do 2020 r.

- Podawać do: polędwica wołowa w stylu Chateaubriand, ekskluzywne potrawy z jagnięciny


Wino produkowane z kompozycji dwóch szlachetnych odmian winorośli uprawianych na najlepszych parcelach należących do koncernu Miolo, Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 40%. Stosowane ograniczenia wydajności sięgają 8 tys kg z hektara winnicy, to bardzo mało. Fermentacja poprzedzona jest czterodniową kriomaceracją, po fermentacji wino maceruje ze skórkami przez 12 dni. Całość dojrzewa przez rok we francuskich dębowych baryłkach gdzie poddawana jest procesowi fermentacji malolaktycznej.

Wino o barwie głębokiej i szlachetnej. Pojawiające się tutaj odcienie pomarańczowo mahoniowe wskazują na zaawansowany wiek wina. Ponieważ każde wino dojrzewa w swoisty dla siebie sposób należy analizę barwy przeprowadzać jako pierwszy z wielu etapów pomagających stwierdzić stopień dojrzałości wina. Zapach w pierwszym kontakcie z winem jest średnio intensywny, po zamieszaniu nabiera wyrazu. Jest elegancki i szlachetny. Aromaty wskazują na idealne wręcz naśladownictwo stylu francuskiego. Wyczuć można tutaj zestaw owoców leśnych, wiśni oraz czarnej porzeczki typowej dla Cabernet Sauvignon. Obok bukietu owoców pojawia się powoli mokra ziemia oraz mokre drewno. W następnej kolejności aromaty ewoluują do granic nieprawdopodobieństwa. Nos podąża w stronę dojrzałych truskawek, kwiatu czarnego bzu i czarnej trufli. Ten zaskakujący bukiet aromatów to niewątpliwie jeden ze szczytowych przykładów mistrzostwa enologicznego. Smak potwierdza wstępne opinie o winie. Mamy tutaj przykład wina będącego niemalże ikoną smaku. Wspaniała równowaga; wyraźna, towarzysząca kwasowość; gęste, ale przyjemne garbniki; bardzo ciepły alkohol. Całość idealnie towarzyszy aromatom, które w ustach dorównują mocą wrażeniom nosowym. Usta dostarczają dodatkowych skojarzeń z suszoną śliwką, wędzonym mięsem, kawą oraz suchą słomą obok całego zestawu aromatów rozpoznanych nosem. Wino o długim posmaku.

Wino zrównoważone, umiarkowanie ciężkie. Dojrzałe z dużym potencjałem leżakowania. Butelka zatkana wysokiej jakości korkiem umożliwia zmiany, które z czasem zajdą w winie. Na przestrzeniu kilkunastu lat spodziewać można się pojawienia aromatów suszonych owoców, miodu leśnego, skóry, wanilii, gałki muszkatołowej i suszonych grzybów. Wino można wypić od razu lub otworzyć do roku 2020. Cuvve Giuseppe należy podać w temperaturze 18 stopni.

Idealne zestawienie do polędwicy wołowej w stylu Chateaubriand, ekskluzywnych potraw z jagnięciny lub chociażby twardych serów jak Grana Padano czy Gouda Maduro.



Quinta do Seival Cabernet Savignon

Quinta do Seival Cabernet Savignon

czerwone | wytrawne | Brazylia | Miolo | 2006 | szczep: Cabernet Sauvignon
64,00 zł szt.
Quinta do Seival Cabernet Savignon

Quinta do Seival Cabernet Savignon

czerwone | wytrawne | Brazylia | Miolo | 2006 | szczep: Cabernet Sauvignon

- Wino czerwone wytrawne, struktura ciężka

- Odmiana winogron: Cabernet Sauvignon

- Temperatura podania: 18° C

- Alkohol: 13%

- Przechowywanie: do 2012 r.

- Podawać do: grillowane mięsa, steki i pieczenie w sosach grzybowym lub śliwkowym

 Wino produkowane z ręcznie zbieranych owoców odmiany Cabernet Sauvignon. Winogrona pochodzą z najlepszych winnic regionu Campanha. Produkcja ma na celu wydobycie maksymalnej ilości polifenoli oraz budowę wysoko skoncentrowanego ekstraktu. Wino dojrzewa rok w nowych baryłkach francuskich.

Barwa wyraźna czerwono wiśniowa. Łzy gęste i wąsko rozstawione wskazują na wysoki ekstrakt wina. Po nalaniu do kieliszka aromaty stopniowo nabierają mocy, stają się wyraźne po zamieszaniu. Wyczuwalne są tutaj czarne porzeczki, tytoń, mokra słoma oraz owoce leśne. Aromat wskazuje na dojrzałość wina. Wino z pewnością dostarczy przyjemnych doznań w trakcie degustacji. Dodatkowymi elementami bukietu stają się mięta, ciemna czekolada i smażone wiśnie. W smaku pełnia równowagi. Wino płynne choć ciężkie, wyraźna kwasowość i garbniki opierają się o rozgrzewający alkohol. Garbnik jest cierpki i szorstki, typowy dla odmiany Cabernet Sauvignon. Wino nadaje się do konsumpcji od razu, ale cierpliwi mogą poczekać z otwarciem butelki co najmniej rok. Z czasem ulegnie złagodzeniu szorstkość garbnika. Odkładając wino do leżakowania, należy pamiętać o równowadze pomiędzy składowymi smaku i aromatami. W tym winie aromaty zdają się być już w pełni rozwinięte. W ustach wyraźna jest linia owocowa i spożywcza. Czarna porzeczka, jeżyny i śliwy z tłem konfitur z wiśni, liści tytoniu i kawy. Delikatnie przebija się wanilia oraz przypieczony pszenny tost. Wino z długim posmakiem.

Wino ciężkie, zrównoważone. Zamknięcie butelki w postaci korka naturalnego umożliwiające dojrzewanie w butelce. Wino należy podać w temperaturze do 18 stopni. Koncentracja alkoholu wymaga dokładnej kontroli temperatury podania, zbyt wysoka spowoduje zasłonięcie aromatów ciepłym zapachem alkoholowym. Wino powinno zostać wypite do roku 2012, chociaż struktura wina pozwalała by na wiele lat dojrzewania, aromaty wydają się być już w pełni rozwinięte i takie właśnie wino smakować będzie najlepiej.

Najlepiej podawać do grillowanego mięsa, steków i pieczeni. Cabernet Sauvignon może wspaniale towarzyszyć mięsom z dodatkami w postaci sosu grzybowego lub śliwkowego. Proponujemy przygotować owiniętą bekonem polędwicę wołową, usmażoną na patelni, którą można podać z sosem śliwkowym z płatkami oscypka. Smacznego!



RAR

RAR Cabernet Merlot

czerwone | wytrawne | Brazylia | Miolo | 2011 | szczep: Cabernet Sauvignon, Merlot
69,00 zł szt.
RAR

RAR Cabernet Merlot

czerwone | wytrawne | Brazylia | Miolo | 2011 | szczep: Cabernet Sauvignon, Merlot

- Wino czerwone wytrawne, struktura ciężka

- Odmiana winogron: Cabernet Sauvignon, Merlot

- Temperatura podania: 18° C

- Alkohol: 13%

- Przechowywanie: do 2020 r.

- Podawać do: szeroki wachlarz mięs czerwonych, jagnięcina, wołowina, dziczyzna, sosy z owoców leśnych

 

Barwa wina intensywna, ciemno rubinowa z pigmentami mahoniu. Łzy tworzą się szybko, są gęste i wąskie, co wskazuje na bogatą strukturę i ekstraktywność wina. Wyczuć można tutaj bardzo dojrzałe owoce leśne, mokre siano i tytoń. Wino pozostawia długi posmak.

Quinta do Seival Castos Portuguesas

Quinta do Seival Castas Portuguesas

czerwone | wytrawne | Brazylia | Miolo | 2011 | szczep: Touriga Nacional, Alfrocheiro, Tinta Roriz
69,00 zł szt.
Quinta do Seival Castos Portuguesas

Quinta do Seival Castas Portuguesas

czerwone | wytrawne | Brazylia | Miolo | 2011 | szczep: Touriga Nacional, Alfrocheiro, Tinta Roriz

- Wino czerwone wytrawne, struktura średnia

- Odmiana winogron: Touriga Nacional, Alfrocheiro, Tinta Roriz,

- Temperatura podania: 18° C

- Alkohol: 13,5%

- Przechowywanie: do 2018 r.

- Podawać do: młoda jagnięcina, mięsa miękkie i soczyste



Wino wyprodukowane jako eksperyment, którego efekt okazał się być wielkim sukcesem. Rzecz polega na wykorzystaniu po raz pierwszy w Brazylii odmian portugalskich. Winogrona znane do tej pory z doliny Douro, gdzie wytarza się słynne Porto, teraz uprawiane są w regionie Campanha. Wino produkowane jest w równych proporcjach z odmian: Touriga Nacional, Alfrocheiro oraz Tinta Roriz. Po fermentacji poddawane jest dojrzewaniu w beczkach z dębu francuskiego.

Barwa wyraźna, czerwień wpadająca w brąz. Łzy formują się szybko, występują w średnim zagęszczeniu. Wino pachnie od razu bardzo przyjemnie. W drugim nosie wyczuć można aromaty bardzo dobrej klasy, z dominacją owoców dojrzałych i przetworzonych. Wiśnie, skórka pomarańczowa, czekolada, miód leśny i rodzynki - to najsilniejsze aromaty Quinta do Seival. W smaku uderza równowaga, uderza ponieważ wino do lekkich się nie zalicza. Nie jest również ciężkie - to typowy przykład dobrze zrównoważonego wina o średnim ekstrakcie. Przyjemnie daje się odczuć kwasowość, jest zrównoważona, godnie towarzyszy ciepłemu alkoholowi i okrągłym, skórzanym garbnikom. W ustach aromaty nabierają mocy, pojawia się przewaga konfitur oraz, owoców leśnych z jeżynami na czele. Drugie tło stanowią wanilia i prażony migdał. Wino pozostawia średnio długie wrażenia posmakowe.

Wino bardzo dobrze zrównoważone, średnio ciężkie, idealnie dojrzałe. Optymalny okres przydatności do roku 2012, jakkolwiek znając potencjał dojrzewania odmian portugalskich, wino powinno się pięknie zestarzeć. Dla wytrwałych sugerujemy poczekać na otwarcie butelki do 2015 roku. Możliwe aromaty w przyszłości to tytoń i konfitury wiśniowe, aż chce się przyspieszyć czas... Sugerujemy podawanie w temp. 18 stopni.

Wino kontemplacyjne, znakomicie pijalne. Można je długo i z przyjemnością wąchać, jak również popijać bez szczególnego ścierpnięcia podniebienia. Pasuje również do potraw, szczególnie do młodej jagnięciny... sposób przygotowania dowolny pod warunkiem zachowania miękkości i soczystości mięsa.



 

 

Merlot Terroir

Merlot Terroir

czerwone | wytrawne | Brazylia | Miolo | 2004 | szczep: Merlot
125,00 zł szt.
Merlot Terroir

Merlot Terroir

czerwone | wytrawne | Brazylia | Miolo | 2004 | szczep: Merlot

- Wino czerwone wytrawne, struktura ciężka

- Odmiana winogron: Merlot

- Temperatura podania: 18° C

- Alkohol: 14%

- Przechowywanie: 2013 do 2040 r.

- Podawać do: mięsa grillowane, pieczenie, ciemna czekolada

 Produkowane z limitowanych zbiorów odmiany Merlot, występuje jedynie w ilości 18tys butelek, z których każda posiada indywidualny numer. Winogrona zbierane i selekcjonowane są ręcznie, winifikacja ma na celu koncentrację maksymalnej ilości alkoholu, polifenoli i garbnika. Wino dojrzewa rok w nowej baryłce z dębu francuskiego, gdzie przechodzi fermentację jabłkowo-mlekową oraz rok w butelce.

Wino o barwie rubinowo czerwonej. Pierścień wina, fioletowo rubinowy wskazuje na młody wiek. W kieliszku pojawiają się gęste i długie łzy, wskazując na duży ekstrakt i poważne wino. Aromaty są nieśmiałe, zamknięte. Wino wymaga chwili cierpliwości po nalaniu do kieliszka, lub napowietrzenia w karafce. Aromaty owocowe i spożywcze, jak: wiśnie, czereśnie, wanilia, masło i jogurt. Po chwili wydobywają się zapachy pieczonego jabłka z cynamonem i dojrzałej truskawki. Wszystkie elementy zapachu potwierdzają młodość wina. W smaku dominująca jest struktura garbnika, który mocno ściąga podniebienie. Wino ciężkie, wymagające co najmniej dwóch lat cierpliwego oczekiwania. Pod przykryciem szorstkich garbników odnaleźć można przyjemną kwasowość i mocno rozgrzewający alkohol. Aromaty które odnajdują usta to suszona śliwka, wanilia, kawowa gorycz i bardzo dojrzała wiśnia. Wino pozostawia długi goryczkowy posmak.

Wino niedojrzałe, surowe i ciężkie. Wino dla inwestorów. Zalecane jest leżakowanie do 2015 roku, w tym czasie powinien w winie powstać zauważalny osad. Wino wymaga spokojnego snu, oczekując na otwarcie. Jest w stanie hojnie wynagrodzić cierpliwych. Za dwa, trzy lata w butelce powstanie szereg przyjemnych aromatów, jak suszona śliwa oraz konfitura z wiśni z czystą wanilią. Wino może przetrwać 20 do 30 lat. Garbnik zostanie zrównoważony i jakość wina osiągnie naprawdę wysoki poziom. Póki co jest mocno cierpkie z nieśmiałymi aromatami, cierpliwie wypatrującymi swojego czasu.

Wino podawać do mięs z grilla, serwowanie należy uprzedzić napowietrzaniem w karafce.



Cabernet Sauvignon Gran Reserva

Cabernet Sauvignon Gran Reserva

czerwone | wytrawne | Brazylia | Casa Valduga | 2006 | szczep: Cabernet Sauvignon
129,00 zł szt.
Cabernet Sauvignon Gran Reserva

Cabernet Sauvignon Gran Reserva

czerwone | wytrawne | Brazylia | Casa Valduga | 2006 | szczep: Cabernet Sauvignon

- Wino wytrawne, ciężkie

- Odmiana winogron: Cabernet Sauvignon

- Temperatura podania: 18° C

- Alkohol: 13%

- Przechowywanie: 2025 r.

- Polecane do: pieczeń z sarny, polędwica wołowa, szlachetne potrawy z aromatem trufli

 

Cabernet Sauvignon Gran Reserva od pierwszej chwili emanuje wielkością. Butelka, wykonana z niezwykle grubego szkła zapowiada wino niezwykłe. W kolorze dostrzegamy przebłyski granatu i rubinu. Barwa wina jest ciemna i bardzo intensywna. Aromaty rozwijają się w tempie ciężkiej lokomotywy wyruszającej w długą podróż. Na samym początku wyczuwalne są ciemne owoce leśne i skórka chleba. Po chwili wyłania się z gęstwiny owoców czarna porzeczka z wiśnią. Aromat chleba przechodzi w lekki dym i zapach mokrej słomy. Po solidnym napowietrzaniu w kieliszku dochodzą zapachy mokrej ziemi i jesiennego lasu liściastego. W smaku wino jest znakomicie zrównoważone. Zaskakująco przyjemna, wyraźna kwasowość towarzyszy aksamitnie cierpkim, gęstym garbnikom. Alkohol idealnie rozgrzewa, wspierając strukturę wina. Doskonała kompozycja aromatów, które w ustach nabierają mocy pobudza wyobraźnię smakosza. Obok czarnej porzeczki wysypanej na mokrym sianie pojawia się skóra, prażony migdał, kawa, wiśnia, torf, suszący się na słońcu tytoń i delikatnie szczypta startej wanilii. Wino pozostawia długi posmak i niezapomniane wrażenia. Jest niewątpliwie winem wielkim nie tylko w formie (butelki) ale i w treści.

Wino czerwone wytrawne, ciężkie. Będzie smakować wyśmienicie, podane w temperaturze 18 stopni po uprzednim napowietrzeniu w karafce. Duży potencjał dojrzewania,. Wino jest już dojrzałe, doskonale zrównoważone i gotowe do picia. Będzie powoli się starzeć, umożliwiając cierpliwym smakoszom rozkoszowanie się ewolucją aromatów do roku 2025 a nawet dłużej. W niedalekiej przyszłości bukiet wina wzbogaci się o suszone owoce, konfiturę z czarnej porzeczki, suszoną wiśnię z migdałem i ciemną czekoladą. Przy długich okresach przechowywania należy pamiętać o konieczności położenia butelki w pomieszczeniu wilgotnym, temperaturze około 12 stopni przy całkowitym zaciemnieniu.

Polecane do: ekskluzywne potrawy mięsne, polędwica wołowa z truflami, pieczeń z sarny. Wino jest znakomite na długie rozmowy z klasycznymi przekąskami do win szlachetnych jak twarde i aromatyczne sery i długo dojrzewające wędliny.